فشار خون بالا سم مهلکی است که می تواند به خودی خود هم سبب ابتلای فرد به بیماری های قلبی و عروقی شود و هم سبب بروز مشکلات مغزی!!
بنابراین کنترل فشار خون بالا، کلید پیشگیری از عوارض جدی قلبی و عروقی است. با این حال، متاسفانه بسیاری از افراد کلا از وجود این بیماری در خود بی خبرند یا آن را جدی نمی گیرند.
به همین علت در این قسمت به روش های ساده برای تشخیص و درمان فشار خون بالا، پرداخته ایم.
فشار خون بالا، بیماری شایعی است که بر روی رگ های خونی بدن تاثیر می گذارد. اگر فشار خون بالا دارید، نیروی خون که بر روی دیواره های رگ های خونی فشار می آورد، بسیار بالا است؛ بنابراین قلب باید سخت تر کار کند تا خون را پمپاژ کند.
فشار خون بالا، اگر درمان نشود، خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات جدی سلامتی را افزایش می دهد. رعایت این نکته ضروری است که فشار خون خود را حداقل هر دو سال یکبار از سن 18 سالگی بررسی کنید. برخی افراد نیاز به چک های مکرر دارند.
• داشتن عادات سالم: مثل سبک زندگی صحیح، عدم استعمال دخانیات، ورزش کردن و سبد غذایی سالم و مقوی، می تواند به پیشگیری و درمان فشار خون بالا کمک کند. اما بنا به دلایل مختلفی، برخی از افراد برای درمان فشار خون بالا به دارو نیاز خواهند داشت.
اکثر افرادی که فشار خون بالا دارند، هیچ علامتی ندارند، حتی اگر فشار خون تا سطح خطرناکی بالا باشد.
به همین علت شما می توانید سال ها بدون هیچ علامتی، فشار خون بالا داشته باشید.
علائم مشهود فشار خون بالا عبارتند از:
- سردرد داشته باشند.
- تنگی نفس داشته باشند.
- دچار خونریزی بینی شوند.
این علائم معمولا زمانی که فشار خون بالا، شدید و تهدید کننده باشد، بروز می یابند.
برای تشخیص فشار خون بالا، متخصص قلب و عروق شما را معاینه کرده و در مورد سابقه پزشکی و علائم احتمالیتان سوال می کند. پزشک شما با استفاده از دستگاهی به نام گوشی پزشکی، صدای ضربان قلب شما را گوش می دهد.
فشار خون شما با استفاده از یک کاف، که معمولاً آن را به دور بازو می بندند، اندازه گیری می شود. در ادامه کاف با استفاده از یک پمپ دستی کوچک یا یک دستگاه، باد می شود.
اندازه گیری فشار خون، فشار خون را در رگ ها زمانی که قلب می تپد (عدد بالا، فشار سیستولیک نامیده می شود) و بین ضربان قلب (عدد پایین، فشار دیاستولیک نامیده می شود) اندازه گیری می کند. برای اندازه گیری فشار خون، معمولاً یک کاف قابل باد شدن به دور بازو قرار می گیرد. از یک دستگاه یا پمپ دستی کوچک برای باد کردن کاف استفاده می شود. (دستگاه فشارسنج)
اگر تست های انجام شده حاکی از ابتلای شما به فشار خون بالا باشند، پزشک آزمایشاتی را برای بررسی علت آن تجویز خواهد کرد. به طور مثال: یک آزمایش پایش فشار خون به صورت طولانی تر برای بررسی فشار خون در زمان های منظم (۶ یا ۲۴ ساعته) صورت می گیرد.
آزمایش خون و ادرار برای بررسی شرایطی انجام می شود که می توانند باعث بدتر شدن میزان بالای فشار خون در افراد شوند. به عنوان مثال، آزمایش هایی برای بررسی سطح کلسترول و قند خون شما باید انجام گردد. همچنین در ادامه امکان دارد تا آزمایش های آزمایشگاهی برای بررسی عملکرد کلیه، کبد و تیروئید خود انجام دهید.
این آزمایش سریع و بدون درد فعالیت الکتریکی قلب را اندازه گیری می کند. همچنین می تواند تشخیص دهد که قلب شخص چقدر سریع یا کند می زند. در طول نوار قلب (ECG)، حسگرهایی به نام الکترود به قفسه سینه و گاهی اوقات به بازوها یا پاها متصل می شوند. سیم ها حسگرها را به دستگاهی متصل می کنند که نتایج را به پزشک نمایش می دهد.
این آزمایش غیرتهاجمی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر دقیق از ضربان قلب استفاده می کند. اکوکاردیوگرافی در واقع نشان می دهد که چگونه خون در قلب و دریچه های قلب حرکت می کند.
پزشک ممکن است از شما بخواهد که به طور منظم فشار خون خود را در خانه اندازه گیری کنید. نظارت خانگی یک روش خوب برای پیگیری فشار خون بالا شما است. این امر به پزشک شما کمک می کند تا بفهمد آیا داروی شما موثر واقع شده است یا وضعیت شما بهبود نیافته است.
- دستگاه های فشار خون خانگی در فروشگاه ها و داروخانه های محلی موجود هستند.
انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که برای دقیق ترین اندازه گیری فشار خون، از دستگاهی استفاده کنید که دور بازوی بالایی شما پیچیده می شود، در صورت امکان.
دستگاه هایی که فشار خون را در مچ دست یا انگشت اندازه گیری می کنند، توسط انجمن قلب آمریکا توصیه نمی شوند؛ زیرا امکان دارد تا نتایج قابل اعتمادی را از خود ارائه ندهند.
تغییر سبک زندگی می تواند به کنترل و مدیریت فشار خون بالا کمک کند. پزشک توصیه می کند که تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید.
نوع دارویی که برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود، به سلامت کلی بیمار و میزان فشار خون وی بستگی دارد. همچنین تجربه ثابت کرده است که دو یا چند داروی فشار خون اغلب بهتر از یک دارو برای فرد عمل می کنند. اگر چه امکان دارد مدتی طول بکشد تا دارو یا ترکیبی از داروها که برای فرد بهتر عمل می کند را پیدا کرد.
هنگام مصرف داروی فشار خون، چندین عامل باید در نظر گرفته شود. اگر:
- فرد بزرگسال و سالم با سن 65 سال یا بیشتر است
- فرد بزرگسال سالم با سن کمتر از 65 هست و خطر 10% یا بیشتر برای ابتلا به بیماری قلبی عروقی در 10 سال آینده دارد
- فرد بیماری مزمن کلیوی، دیابت یا بیماری عروق کرونر دارد
- علاوه بر آن فشار خون ایده آل می تواند بسته به سن و شرایط سلامتی متفاوت باشد، به خصوص اگر سن شخص بیش از 65 سال باشد.
- قرص های ادرار آور (دیورتیک ها)
- بازدارنده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)
- مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین II (ARB)
- مسدود کننده های کانال کلسیم (کلسیم بلوکرها)
- مسدود کننده های بتا
- مهارکننده های آلدوسترون
- مهارکننده های رنین
- وازودیلاتورها
توجه! داروهای فشار خون را به صورت خودسرانه مصرف نکنید و همیشه طبق دستور متخصص قلب و عروق پیش برید. هرگز مصرف یک دوز از فشار خون را از دست ندهید یا مصرف داروهای فشار خون را به طور ناگهانی قطع نکنید. ناگهان قطع کردن برخی از آن ها، مانند مسدود کنندههای بتا، میتواند باعث افزایش شدید فشار خون به نام هیپرتانسیون برگشتی شود.
در ادامه اگر به دلیل هزینه، عوارض جانبی یا فراموشی، دوزها را از دست دادید، حتما با پزشک خود در مورد راهحل آن صحبت کنید. به هیچ وجه بدون راهنمایی پزشک خود، درمان را تغییر ندهید.
اگر نشانه های زیر را دارید، امکان دارد تا فشار خون مقاوم داشته باشید:
🔺️علی رغم مصرف سه داروی مختلف فشار خون از جمله: یک دیورتیک، همچنان فشار خون بالایی داشته باشید.
داشتن فشار خون مقاوم به این معنی نیست که فشار خون شما هرگز پایین نخواهد آمد. با بررسی دقیق و ریشه یابی علت فشار خون تحت نظر متخصص قلب و عروق می توانید روش موثری برای پایین آوردن فشار خون بالا و مقاوم، پیدا نمایید.
درمان فشار خون مقاوم ممکن است شامل مراحل زیادی باشد، از جمله:
- تغییر داروهای فشار خون برای یافتن بهترین ترکیب و دوز.
- بررسی تمام داروهای خود (از جمله داروهایی که بدون نسخه خریداری شدهاند.)
- تغذیه سالم، مدیریت وزن و انجام سایر تغییرات توصیه شده در اصلاح سبک زندگی.
اگر فشار خون بالا دارید و باردار هستید، با پزشک خود در مورد نحوه کنترل فشار خون در دوران بارداری صحبت کنید.
خود مراقبتی
تعهد داشتن به سبک زندگی سالم می تواند به پیشگیری و مدیریت فشار خون بالا کمک کند. در ادامه این استراتژی های سالم برای قلب را امتحان کنید:
🟢️ غذاهای سالم بخورید.
🟢️ نمک کمتر استفاده کنید.
🟢️ مصرف الکل را محدود کنید.
🟢️ سیگار نکشید.
🟢️ وزن سالم خود را حفظ کنید.
🟢️ ورزش منظم کنید.
🟢️ عادات خواب خود را اصلاح کنید و خواب کافی داشته باشید.
🟢️ استرس خود را مدیریت کنید
🟢️ تنفس آهسته و عمیق را امتحان کنید
روش های پایین آوردن فشار خون بسیار زیاد می باشند؛ از مصرف قرص های فشار خون و زیر زبانی گرفته تا روش های دیگر. اما اگر علائم فشار خون داشتید باید فورا به پزشک مراجعه نمائید.
علائم می توانند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند. برخی از این علائم شایع عبارتند از؛ سردرد شدید، خونریزی بینی، درد قفسه سینه، سرگیجه و…
بجز دارو ها، مصرف میوه و سبزیجات، مایعات فراوان و مصرف ماست و لبنیات کم چرب برای کنترل فشار خون موثر هستند. در مقابل همچنین دوری از غذاهای فرآوری شده، غذاهای پرچرب و نمکی بسیار کمک کننده می باشد.
هیچ راهکاری جایگزین مراجعه به متخصص قلب و عروق نمی باشد. اما می توانید برای پایین آوردن فشار خون در خانه چند راهکار متفاوت را انجام دهید؛ به عنوان مثال مایعات مصرف کنید، فورا از استرس و اضطراب دوری کنید، همچنین مصرف آبلیمو نیز برای فشار خون بالا موثر می باشد. برای دستورالعمل های لازم می توانید با متخصص قلب و عروق مشاوره آنلاین دریافت نمایید.